03 februar 2008

Rapport fra Trond Ørslien på Grimsbu

Søndag morgen kl 0805:


Sitter på Grimsbu, har akkurat sendt Thomas av gårde med 9 hunder.
Thomas hadde meget godt driv på forrige etappe, skal bli spannende å se hvordan det slår ut på den som kommer nå. Han satte ut 2 hunder her, det var Torres, pga halthet i høyre framfot, og Funny av samme årsak. Spannet gikk noe tregt ut, hundene trenger nok en time i rolig driv for å gå seg til.

Jon kom tassende inn nesten 3 timer etter Thomas, og syntes selv at turen hadde gått greit. Han er ved godt mot . Rett bak ham dukket Atle opp med is i skjegget, også han optimist etter den lange turen i 26 minus grader. Både Jon og Atle har relativt mange hunder igjen i spannet, så turen over de siste 20 milene mot mål går nok greit.

Osvald har brutt. Har ikke pratet med ham enda, da han er ett sjekkpunkt bak oss i løypa. Snakka med ham på Tynset i går da han kom inn der, og han kunne fortelle at turen fra Søvollen var tung og tappet spannet for krefter , fordi sporet var føyket igjen og han måtte brøyte i dyp snø i lange perioder.

En annen som har brutt er stor-favoritt Erle Frantsen. Hun lå meget godt an til en pall-plasering her på Grimsbu, men fikk kraftig omgangsjuke, så kraftig at ambulanse måtte tilkalles. Vondt å se et så flott spann bli tauet ut av sjekkpunktet og inn i en hundebil, men slik er langdistanse kjøring. Det er mye som kan gå galt når man utsetter seg for den belastningen dette er. Harde psykiske og fysiske påkjenninger , stress, samt søvn, væske og matmangel over flere døgn gjør at man blir sårbar.
Denne smerten, i kombinasjon med den lykkerusen man får av naturopplevelsen og samspillet med hundene er noe av det som gjør langdistansekjøring så unikt.

I dette øyeblikk har 3 spann allerede passert Tynset 2, det nest siste sjekkpunkt i årets femundløp. Reitan først, deretter, Backen og så Sørlie selvsagt.

Disse tre dro rett igjennom sjekkpunktet, og er nå på veg mot Tolga, siste sjekkpunkt. Her er det 6 timers obligatorisk hvil for alle spann.. De aller fleste med store ambisjoner vil nok gjøre det samme, beholde sin posisjon gjennom Tynset, og karre seg til Tolga. Erfaringene er bildet forandrer seg lite etter at alle spann får hvile i 6 timer. Derfor gjelder det å posisjonere seg inn til Tolga. På dette siste strekket for Tolga får man godt betalt dersom man har spilt kortene sine riktig tidligere i løpet. De som har gjort de rette valgene, vinner tid her. De som har tatt feil vurderinger, taper tid.
Jeg tipper startliste ut fra Tolga ikke vil forandre seg så mye på de 7 milene inn til mål i Røros. Så følg med på Tolga i dag !

Webmaster stikker nå til Skeikampen en tur med hundene.
Legger ut videoer fra Grimsbu når jeg kommer tilbake, ca kl 16.00

Ingen kommentarer: